Hon na ruské agenty začíná.

Bloger David Wiltsch si všiml, že s ruskými špiony jako by se v Evropě najednou roztrhl pytel. Celé to započalo krizí na Ukrajině. Když se ukázala nemalá skupina lidí, kteří nesouhlasili s informacemi, jež předkládala evropská média, netrvalo dlouho, a přišlo se na to, že evropské sociální sítě ovládli agenti placeni z Kremlu. Počty těchto agentů rostou jako houby po dešti a to obzvláště s každým novým problémem, se kterým se Evropa setká.

Je však doopravdy až neuvěřitelné, za co vše je dnes člověk označen za služebníka Kremlu. Dokud se takto poukazovalo pouze na lidi, kteří měli vlastní názor na Rusko či Ukrajinskou krizi, ještě se to dalo pochopit. Za co vše jsou však lidé označováni za agenty Kremlu dnes, to se jeví až absurdní.

Ono už jen stačí mít například rád ruskou hudbu, kulturu či kuchyni, a už je z vás ruský agent. No podívejte se, kolik lidí se ke spolupráci s Moskvou přiznalo už jen tím, že se zúčastnili koncertu Alexandrovců, anebo tím, že v květnu uctilo památku obětí druhé světové války. Dokonce i Jaromír Jágr se tak dle některých veřejně přiznal, že slouží Kremlu. Člověk aby se pomalu bál pustit si Mrazíka či Jen počkej zajíci, natož na veřejném prostranství četl Dostojevského či Tolstoje.

Ale vážně. „Jak porazit kremelskou dezinformační kampaň?“ Konferenci pod tímto názvem, zabývající se ruskou propagandou, pořádal před nějakým časem ve sněmovně spolek Evropské hodnoty. Akci zaštítila poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Mezi posluchači seděli někdejší eurokomisař Štefan Füle, proruský aktivista Alexandr Barabanov či šéf Občanského institutu Roman Joch. Během semináře dorazil i Karel Schwarzenberg.

Tehdejší osazenstvo přišlo nato, že ruská propaganda je vedena vysoce profesionálním způsobem, v každé evropské zemi jsou akcentována jiná témata a jejím cílem není primárně vykreslit Ruskou federaci jako hodnou a nejlepší zemi, ale naopak rozbourat jednotu Evropy, vyvolat v lidech nedůvěru ke všemu, co se v médiích objeví. Jde o válku vedenou nevojenskými prostředky a agenti kremelské propagandy by neměli být připuštěni do veřejné debaty, měli by být mazáni na sociálních sítích a rušeny jejich webové stránky. I takto by se dal shrnout seminář, který před časem v Poslanecké sněmovně řešil, jak ruskou dezinformační kampaň porazit. A od té doby se stále řeší a řeší.

Ale je to snad ještě horší než si myslíme. Jan Mařenka upozorňuje na agresivní výpad německým politických elit i největšího mediálního domu proti Facebooku a užívá si posledních dní svobodného internetu. Německá kancléřka Merkelová, kvůli které úpí Německo pod uprchlickou vlnou, se kvůli strachu ze zničené kariéry snížila k nedůstojnému kroku, který byl nejbrutálnější útokem na svobodu šíření informací všech dob. Dělo se tak pod záminkou boje proti šíření nenávisti – aniž by bylo jasné, co ta nenávist přesně je. Jde o dosud nevídaný výpad moci a státem kontrolovaných „nezávislých“ médií proti těm, které dosud pod kontrolou nemá.

Facebook

Mark Zuckerberg se tehdy v Berlíně dozvěděl, že pokud nezačne ihned na Facebooku cenzurovat „nenávistné“ příspěvky týkající se imigrantů, může se snadno stát, že má v Německu utrum. Je to prý on a ten jeho Facebook, kdo může za problémy dnešního Německa. Nebýt jeho, byl by klid a média by mohla (nejen o imigrantech) balamutit veřejnost dál a bez zábran jako předtím.

Nebyly to jen plané hrozby. K zákazu Facebooku (či kohokoli na internetu) stačí, aby Evropská unie nařídila firmám, které poskytují připojení k internetu, dát Facebook na blacklist a prostě ho tak pro uživatele vypnuli. A důvod se najde snadno.

Zuckerberg musel souhlasit s tím, že bude cenzuru Facebooku provádět „nezávislá“ německá firma Bertelsmann (a dokonce jí za to platit). Připomeňme, že Facebook již jakousi autocenzuru má – každý uživatel může nahlásit příspěvek, který považuje za nevhodný – a vnitřní oddělení Facebooku pak stránku podle svého uvážení zablokuje. Tomu napomáhají Elfové – jinak prostě udavači, kteří upozorňují na nevhodný obsah.

Pozor ruští agenti mezi námi.

Vraťme se k ruským špiónům a kremelské propagandě. Vzpomeňte jak poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal brojil proti ruským agentům a jejich webům:
„Mazat, blokovat a izolovat webové servery ruské propagandy. Důležité jsou aktivní justiční kroky proti ruské dezinformační aktivitě. Když narušuje ústavní pořádek, je třeba to začít trestně stíhat. Je nutné, aby se ruské propagandě zvyšovaly náklady všemi prostředky – mazáním, blokováním a izolováním jejích webových serverů, e-mailových komunikací, Facebooku, aktivních exponentů a agentů až po policejní a justiční kroky. Proruské trolly mazat, vůbec žádnou diskusi nevést. Jestliže s nimi budeme diskutovat, účel jejich kampaně ještě znásobíme,“ doplnil Ivan Gabal s tím, že navíc by bylo třeba značně snižovat počty diplomatů na ruských ambasádách, protože kupříkladu v Praze je jich prý jako v době okupační moci.

Ano zdá se, že totalita se opět přibližuje a zdá se, že my všichni s odlišným názorem jsme placení ruští agenti. Ale třeba je to všechno jinak. Třeba zrovna takto.

 

Video: Švejk – ruský špion

 

Autor: Emil Kalabus

 

 

Sdílet.

O autorovi

admin