Začalo to známou mimořádnou tiskovkou dvou křišťálově čistých figur (možná ne úplně z lidu, ale určitě z Aspen institutu, který snad nejlépe garantuje punc křišťálovosti). Pak následovalo trochu zmatečné, překotné, ale jak jinak křišťálově čisté konstruování dalšího pokračování zločinů nějakého Jamese Pata a agenta Mata (drze s pasem v azbuce). A korunu pravdivosti tomu nasadil nějaký náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. V nejkvalitnějším obsazení MZV od samého vzniku ČSR tam sesmolili NĚCO, co nazvali NÓTA, a sám nejvyšší náměstek osobně TO s úsměvem na líci předal ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému, který se sice zhroutil pod tíhou argumentů české strany. S hrůzou, ale přece jen předal své zemi to NĚCO, spravedlivě uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích a požadující plnou náhradu škod způsobených explozemi. Tou nótou suverénní a samostatně jednající Česko vyzývalo docela bezelstně Rusko k jednání o této záležitosti.

Zpráva z tisku: „7.7.2021 Český velvyslanec v Moskvě byl předvolán a …“

 

Vážený pane velvyslanče,

na základě memoranda vaší vlády předaného Vámi ohledně kauzy výbuchu v muničním skladu Vrbětice, ve kterém vláda ČR žádá od vlády RF vyplacení odškodnění ve výši cca 650 mil. Kč, vám sdělujeme toto stanovisko vlády Ruské federace:

Vláda ČR ve svém požadavku o vyplacení cca 650 mil. Kč nepředložila vládě RF jediný pádný důkaz k tomu, aby dokázala oprávněnost takového požadavku Vláda RF shledala v tomto ničím nepodloženém požadavku vlády ČR o vyplacení cca 650 mil. Kč od vlády RF jasný pokus o vydírání a zostuzení Ruské federace před očima celého světa.

Vláda RF shledala tento požadavek vlády ČR jako absolutně nepřijatelný v rámci vztahů mezi evropskými civilizovanými zeměmi. Je jasné, že vláda ČR vzhledem k tomu, že nepředložila jediný důkaz podporující výše zmíněný požadavek a přitom si je zcela zjevně plně vědoma absurdity a neoprávněnosti tohoto požadavku, a navíc a zcela záměrně a bez sebemenšího reálného důvodu se se zlým úmyslem pokusila narušit dobré sousedské vztahy mezi oběma národy a zeměmi.

Ruská federace se rozhodla, že nadále nenechá bez reakce výše uvedená příkoří učiněná bez důvodu před očima světového společenství

Z výše uvedeného plynou konkrétní závěry a rozhodnutí, které učinila vláda RF:

Pokud bude vláda ČR dále trvat na svým požadavcích, odvolá vláda RF svého velvyslance z ČR

Pokud se vláda ČR neomluví za své nepřijatelné chování, které ničí dosud dobré vztahy mezi oběma zeměmi, bude NATRVALO zrušeno zastoupení RF v ČR

Vláda RF požádá vládu ČR o reciproční ukončení zastoupení ČR na území RF

Zastoupení zájmů RF v ČR bude delegováno buď na velvyslanectví v Rakousku nebo v Německu

Nemovitosti zrušeného zastoupení v ČR budou prodány

ČR bude vyzvána k odprodeji nemovitostí v jejím vlastnictví nacházející se na území RF

Vláda RF neměla v žádném úmyslu a žádným konkrétním skutkem narušit dobré vztahy mezi našimi zeměmi. Ale v žádném případě se nehodlá bezdůvodně a bez reakce napadat a zostouzet před očima celého světového společenství

Rozhodnutí o osudu vztahů mezi českou republikou a Ruskou federací je teď plně v rukou vlády České republiky

Zdroj:

Посла Чехии вызвали в МИД России

https://lenta.ru/news/2021/07/01/mid_rf/

Zbývá jen vyřešit co s tím? Jsme-li suverénní stát a má-li ČR pravdu, snadno ji obhájíme a uneseme naše stanovisko stejně jako ho nesl Mistr Jan Hus. Nemáme-li pravdu, obětujeme třeba pěšáka (nějakého blbce iniciativního), omluvíme se za něj a jede se dál, a budeme napříště opatrnější na blbce v mezinárodních vztazích, protože to v Aspenu zatím netrénují. Nejsme-li suverénní stát, podpoří nás protektor, který to zadal? Nebo nás nepodpoří? No budeme se ho muset zeptat. Někde zaznělo, že protektor nemá přátele ani nepřátele, má jen své zájmy. Bude mít potřebu si je s námi poškozovat ? Možná asi jen obětuje pěšce (ČR) jako blba iniciativního. A ani se nebude muset omlouvat!

 

Autor: Vladimír Esentier

 

Sdílet.

O autorovi

admin